Història

Segle XIII

Els seus inicis

Durant els segles XIII, XIV i XV, l’activitat comercial de Barcelona estava en ple desenvolupament, tot i les crisis recurrents. Això va estimular la creació de diverses institucions que tenien per objectiu legitimar el poder creixent de l’estament mercantil, així com fomentar i regular l’activitat econòmica.

Segle XIV

Barcelona, la capdavantera del comerç per la Mediterrània

Entre els segles XI i XIII, Catalunya va duplicar el seu nombre d’habitants, que va ser possible gràcies al desenvolupament de l’activitat agrícola, manufacturera i comercial. Malgrat la crisi del país, Barcelona seguia sent una de les ciutats capdavanteres en el comerç per la Mediterrània. Els mercaders tenien necessitats d’espai cada cop més grans, de manera que la seva seu, la Llotja, es va anar ampliant.

Segle XVI

Els anys esplendorosos de La Llotja de Mar

Durant aquest segle de plena esplendorosa harmonia per La Llotja,  al segle XVI, es va construir el pòrtic renaixentista, i una gran capella que substituïa a l’original. La Llotja, a més, també era l’indret en el qual tenien lloc les principals celebracions del Consolat de Mar i del Consell de Cent.

Segle XVII

La Llotja de Mar, testimoni principal de la crisi econòmica de Catalunya i de l’11 de setembre.

Entre els segles XIV i XVI Catalunya va patir una important crisi econòmica i social. I va ser a partir del segle XVII, quan l'edifici va patir un procés progressiu de decadència. El 1714 va ser una data clau en el procés de degradació de la Llotja. Les tropes borbòniques, comandades pel duc de Berwick, van entrar a Barcelona l’11 de setembre. Felip V va ocupar la Llotja per convertir-la en caserna. L’enginyer Alexandre de Rez, brigadier del cos d’enginyers de l’exèrcit, es va encarregar de les reformes. L’ocupació de la Llotja va ser completa.

Meitats de segle XVIII

Etapa de creixement econòmic

Al segle XVIII es va iniciar a Catalunya una etapa de creixement econòmic sostingut i la població es va duplicar. Els pagesos es van dedicar a cultivar productes amb els quals podien incrementar la producció, i l’especialització va permetre comercialitzar els excedents. Es van expandir manufactures tradicionals com les de la llana, el ferro i el paper, i se’n van crear de noves, com la del cotó.

1802

La nova Llotja de Barcelona

La inauguració de la nova Llotja va tenir lloc la tardor de l’any 1802, en ocasió de la celebració a Barcelona de les noces de dos dels fills del rei Carles IV, Ferran i Maria Isabel. L’edifici va ser la residència del primer ministre Manuel de Godoy durant les commemoracions.

1909

El creixament de La Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona

El creixement de la Cambra de Comerç de Barcelona i de les diverses entitats que hi tenien seu va fer augmentar la superfície ocupada de l’edifici. L’any 1909 es va tornar a començar a utilitzar de nou la planta noble –els salons dels Vaixells, Daurat i Lucrècia–.

Avui

La Llotja actual

Després que l’any 2002 La Llotja de Mar es reformés íntegrament per adaptar-se a les necessitats del segle XXI, actualment és la Cambra de Barcelona qui s’encarrega de la gestió i manteniment de l’edifici. La Llotja de Mar és un espai obert a tots els catalans i catalanes i a totes aquelles organitzacions que vulguin celebrar-hi els seus actes.

Descarga

Descarrega tota la història

DESCARREGAR
Alquiler espacios

LLOGUER D'ESPAIS

VEURE ESPAIS
Visitas guiadas

VISITES GUIADES

RESERVAR VISITES
Imatge
Arquitectura
Imatge
heading pintura
Imatge
escultura