Arquitectura

Segles XII-XIV

Construcció del nucli gòtic de la Llotja

Es construeix l'edifici original de la Llotja (nucli gòtic), que responia a les característiques pròpies de l'arquitectura gòtica catalana. Aquest estava format pel Saló de Contractacions i el Saló de Cònsols.

Segle XV

Comencen les ampliacions renaixentistes de la Llotja

Es crea el pati dels Tarongers, l’espai on es feien les principals celebracions del Consolat de Mar de Barcelona i del Consell de Cent. Entre l’any 1456 i 1459, la Llotja seguia necessitant espai. És per això que es va construir un primer pis al pòrtic de la nau col·lateral, que comunicava amb el Saló de Cònsols per una escala.

Segle XVI - XVII

S’enderroca la capella de la Llotja.

L’any 1564, amb l’ampliació renaixentista, s’enderroca la capella de la Llotja. No és fins a l’any 1608, a petició del bisbe de Barcelona, que hi tornarà a haver una capella a l’edifici.

A finals del segle XVII desapareixen els vitralls amb els quals el mestre vidrier Gil Fontanet va decorar el Saló de Contractacions. En aquells moments, la sala estava decorada amb retaules, relleus i pintures.

Segle XVIII - XIX

Comença la reforma neoclàssica de la Llotja.

L’any 1772 inicien la remodelació. Des de la reforma neoclàssica, la Llotja ha mantingut pràcticament el mateix aspecte: un edifici quadrangular, aixecat a quatre vents i delimitat pel pla del Palau, la plaça d’Antoni López, el passeig d’Isabel II i el carrer dels Encants (avui el carrer del Consolat de Mar). Es construeix el conjunt format pel pati i l’escala d’honor que és, des de la reforma neoclàssica, la part més esplendorosa de la Llotja.

A finals del segle XVIII, el Saló de Cònsols es va compartimentar per donar cabuda a les aules de les diverses escoles que va crear la Junta de Comerç. Això va fer que els elements gòtics, els arcs de mig punt i les finestres de la paret del saló que donaven al pati dels Tarongers quedessin amagats entre els nous envans.

Segle XX-XXI

Les noves reformes i instal·lacions.

L’any 1997 es descobreixen elements patrimonials amagats sota antigues obres, com són les motllures de guix originals del sostre de la sala de visites i un fris corregut que representa l’escut de la Junta de Comerç. Durant les reformes del paviment del Saló de Contractacions es descobreixen restes de pedra de l’època gòtica. És per això que, actualment, hi ha diverses peces de marbre substituïdes per vidres, per mostrar les troballes.

Finalment es rehabiliten diferents elements històrics de les façanes exteriors de l’edifici.

Descarga

Descarrega tota l'aquitectura

DESCARREGAR
Alquiler espacios

LLOGUER D'ESPAIS

VEURE ESPAIS
Visitas guiadas

VISITES GUIADES

RESERVAR VISITES
Imatge
Historia
Imatge
heading pintura
Imatge
escultura